Bir Tutam Dostoyevski iki baş soğan


    Geçen gün Dostoyevski'nin hayatını incelerken daha önceden göremediğim bir ayrıntıyı farkettim. Ve biraz daha bakınca esas durumu gördüm. Yazarın dünyayı nasıl bu kadar etkilemesinden önce, dünyayı aydınlatanları aydınlatması soracağımız soruya cevap olarak verilebilir.
    Dostoyevski'den etkilenen önde gelen insanlara gelince;Knut HamsunRichard BrautiganCharles Bukowski,Albert CamusWitold GombrowiczFranz KafkaJack KerouacCzesław MiłoszYukio MişimaAlberto MoraviaIris MurdochFriedrich NietzscheMarcel ProustAyn RandJean-Paul SartreAleksandr SolzhenitsynWisława SzymborskaIrvine Welsh,Sigmund FreudLudwig WittgensteinCormac McCarthy,Orhan PamukNuri Bilge Ceylan ve niceleri...

Tabi etkilendiği insanlar da var, ve lanet olsun şu an yazdığım stili eski haline çeviremiyorum.
Oldu gibi...

Tamamdır, neyse devam edeyim. Etkilediği şüphesiz ve yarısını bile okuyamadığım bir yazar sürüsü görülmektedir. Bunlardan Franz Kafka'yı okumuş olmam, sohbeti biraz onun yörüngesine çekmeye çalışmış olsa da buna karşı çıkarak size genel bir tanım yapacağım. Veyahut boşverin hemen Kafka'nın bir yapıtından güzide bir kopya okuyalım;

Kitap ile ilgili bilgi içerir ------------------------------------------
Mantık her ne kadar sarsılmaz ise de, yaşamak isteyen bir insana karşı koymazdı. Hiçbir zaman görmediği yargıç neredeydi? Asla ulaşamadığı yüksek mahkeme neredeydi? K. ellerini kaldırdı ve bütün parmaklarını gerdi.

Kaymakta olan gözleriyle yüzünün hemen yakınında beylerin yanak yanağa dayanmış olarak kararı izleyişlerini gördü. "Bir köpek gibi!" dedi, sanki utanç, ondan sonra da hayatta kalacaktı.
Kitap ile ilgili bilgi içerir ----------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acıma duygusu

Bazen Saçmalarım

Hasta Adamın Güncesi